Frank vil nedenfor gennemgår, hvilke features og egenskaber du skal være opmærksom på, næste gang du skal ud og købe skibukser. Mange af vores Spyder bukser har vi selv testet på ski, og derved kan vi 100% stå på mål for kvaliteten, funktionaliteten og ikke mindst pasformen.

Isolering eller ej?

Afhængig af dit køn, din stil, din destination, samt din evne til at holde på varmen, kan alle være afgørende elementer for, hvilken type skibukser du skal vælge.
Isolering eller forede skibukser er same-same, men der kan være stor forskel på den foring, der er kommet i bukserne. 40 gram Thinsulate som der fx er i Spyders Dare skibukser kan være rigeligt, selv på en råkold januar dag i Norge, mens 80 gram Thinsulate i et par "No name" uden membran kan virke forbandet kolde selv på en god solskinsdag i efterårsferien.

Skibukserne skal ikke stå alene (synes jeg). De skal suppleres med et par gode lange skiunderbukser. Både for at give varme men også for at tage sveden, så du ikke sveder direkte i nylonen, der som regel er linningen i mange skibukser. 

Skalbukser (skibukser uden fór) er foretrukket af mange pga. letheden i bukserne, samt at de ofte sidder løsere og giver en større bevægelsesfrihed. Ulempen kan være, at de hurtigt virker kolde, hvis du ikke sørger for at tage et par varme skiunderbukser indenunder.

Hos Trendysport og Spyder har vi i år fået et par Glissade Pant på programmet. De er helt fantastiske til dig, der fryser, og føler dig kold, eller bare vil have et par fede og lækre hyggebukser til lejligheden eller til stuen derhjemme. Under dine skalbukser – fx Turret Shell Pant synes jeg, at du får den optimale løsning.

Sååå, foring (isolering) eller ej, afhænger helt af dig og dit behov.

Vandafvisende og åndbare

Når et par skibukser skal vurderes ud fra deres tekniske egenskaber, vil man hovedsageligt fokusere på, i hvor stor grad skibukserne er vandafvisende og åndbare. Det betyder kort sagt, om der er en membran i bukserne eller ej.

Hos Trendysport har vi KUN skibukser med membran. Bukser uden membran kan godt anvendes, hvis du er 100% sikker på, at du skal af sted i en uge med høj sol fra morgen til aften, og du ved du ikke får kontakt med sneen - altså sætter dig ned eller falder.

Vand- og vindtæthed måles i henholdsvis g/m2 og mm/m2. Dette tal fortæller om, hvor meget vand materialet og membranen afviser pr. m2, og er din eneste mulighed for, at vurdere om hvorvidt nogle skibukser, vil holde dig tør.
En tommelfingerregel siger, at 5.000 mm/m2 er nok til, at vi kalder det vandtæt. Jeg vil dog anbefale, at du går efter et par med 10.000 eller måske 20.000 mm/m2 som i fx Dare eller Bormio.

Da jeg var barn, havde vi nogle gule regnjakker. De var 100% vandtætte, men til gengæld kunne kroppen ikke ånde, og man endte ofte med at være mere våd under jakken, end man ville ha’ været ved at gå i regnen uden den gule ”kogekedel”. 

I dag er man blevet så meget dygtigere rent teknisk at kombinationen af vand- og vindtæthed er fremragende i de fleste produker (i hvert fald her på siden). Derfor er alle vores skibukser også åndbare, så du ikke bliver våd og klam under skibukserne. 

Membran

Membranen er den tekniske betegnelse for det materiale, som gør dine skibukser vandafvisende og åndbare. Membranen er et supertyndt stykke plastmateriale, der er syet ind mellem linning, fór og yderstof. Membraner produceres mange steder af mange firmaer og på mange forskellige måder. Fælles for dem alle er, at de udnytter de fysiske egenskaber i vand.

Det betyder kort sagt at de vandmolekyler, der kommer via regn, er så store at de ikke kan trænge igennem membranen, mens de svedmolekyler vi selv producerer gennem aktivitet, er så små, at de godt kan trænge gennem membranen. Vupti, så kan du ånde i dine bukser og samtidig sørge for, at du ikke bliver våd.

Det er ingen hemmelighed, at en stor del af prisen på teknisk skitøj ligger i membranen.

Lommer

Det er min anbefaling, at du ikke må have for store lommer. Jo større lommer du har, desto mere putter du i dem. Derved forringer du bevægeligheden. Rent teknisk skal du også være opmærksom på, om lynlåsene er vandtætte, eller om de lukker op eller ned.

En lynlås der lukker ”ned” betyder at tingene i lommen ret let falder ud. I alle vores Spyder skibukser får du altid vandtætte lommer. 

Forstærkning

Skibukser bliver udsat for en del. Du bevæger dig i dem dagen lang, og hvis ikke syningerne er lavet ordentligt, eller ikke har en ordentligt membran, så kan det hurtigt gå galt.

Der hvor jeg synes, at det giver værdi at have forstærkning på bukserne, er nederst på benet, hvor dine ski ofte kommer op, og ridser indersiden af det modsatte ben. Derfor har alle Spyder skibukser forstærkninger. Se fx Bormio, Dare eller Revelation Pant.

Features

Diverse skibukser tilbyder alle noget forskelligt, men udover de allerede nævnte ting skal du gøre op med dig selv, om du er til seler, eller måske ønsker at bruge et bælte.

Der kan være forskel nede i benene, hvor alle Spyder bukser har snefang, der kan lukkes ud over støvlerne, som gør, at der ikke kommer sne op ad benet.

En anden vigtig feature ved f.eks. Spyder skibukser er, at de alle kan justeres ind ved livet. Dette gør, at skibukserne sidder optimalt og efter dit behov, hvilket naturligvis er et stort plus. Baglommer, lommer til lidt værktøj/udstyr mm. og andre features kan også være gavnligt, og kan du sætte hak ved de ovennævnte ting, går du ikke helt galt i byen.

Forstærkede syninger

En af de vigtigste dele i at holde et par skibukser vandtætte og give dem en lang holdbarhed, er forstærkede syninger.

Noget af det du betaler for, er et gennemarbejdet materiale og forstærkede syninger. Det gælder naturligvis for alle Spyder skibukser. Skibukser uden forstærkninger holder ikke så lang tid, det siger næsten sig selv.

Nu er det op til dig

Det er ikke nødvendigvis let at købe skibukser, og mange synes, at det er et let sted at spare penge.

Måske fordi vi ikke kan bruge dem til så meget andet, men det er min opfattelse, at bukserne er mindst lige så vigtige som jakken og andre skidele, der har front mod vind og vejr. 

Hvorvidt du er til den ultimative Bormio eller vores Value for Money Dare skibukser er op til dig. Måske er du mere til luksus og finesse i Revelation eller skal du ”bare” have et par gode solide Winner Tailored Pant der holder 10K/10K i membranen og stadig kan det meste.

Design skifter løbende, men husk på at man aldrig gå galt i byen med et par kvalitets skibusker. Valget er dit, og du skal finde de bukser, som bedst dækker dine behov.

Har du spørgsmål til vores guide eller skibukser?

Vi sidder altid klar til en snak om vores skibukser og skitøj generelt. Har du spørgsmål eller bare kommentarer til vores udvalg eller enkelte produkter, så kan du altid fange os på info@trendysport.dk er på telefon 2160 8218.